Holistische massage

Tijdens integraal holistische massage wordt letterlijk contact met de wijsheid van het lichaam gemaakt. Dit kunnen zowel fysieke lagen zijn als spieren, weefsels en gewrichten maar ook lagen van gevoelens, emoties of zelfreflectie en mentale spanningen in het lichaam en de bodymind. Een combinatie van massage inhoudelijke vaardigheden, haptonomie, coaching, zijnsoriëntatie en mindfullness worden hierbij toegepast. Hiermee nodig je de cliënt uit tot voelen en ervaren wat in het lichaam aanwezig, wat het wil vertellen en wat daarvan kan worden geleerd. Dit kan doorwerken naar alle lagen van iemands leven die zowel in het heden als verleden gelegen kunnen zijn maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en innerlijke groei.

Methodiek van integraal holistische massage
De methodiek van integraal holistische massage bestaat daarbij uit een combinatie van oosterse en westerse stromingen van massage die tijdens de massage worden afgestemd op de persoon. Sommige daarvan zijn omvattend en verbindend, anderen zacht en verstillend om uit te nodigen naar binnen te gaan, of diepere technieken om te werken met lagen die minder makkelijk toegankelijk zijn en energetische technieken om contact te maken met subtiele lagen. Dit kunnen zowel lagen zijn die zich voordoen in iemands heden maar kunnen ook afkomstig zijn uit het verleden.

Mogelijkheden integraal holistische massage:

 • Herstel van de balans tussen lichaam en geest
 • Het lichaamsbewustzijn wordt vergroot
 • Emoties loslaten en vastzittende energie weer laten stromen
 • Activeren van het zelfhelend vermogen
 • Inzicht in de achtergrond van spanningen en klachten
 • Meer in contact met jezelf, je lichaam en je gevoel
 • Loslaten van oude pijn en lastige stituaties uit het verleden
 • Jezelf en je lichaam op een dieper niveau leren begrijpen
 • Meer in je kracht kunnen staan
 • De wijsheid van het lichaam laten spreken
 • Meer ruimte ervaren om jezelf te zijn
 • Reflectie op wie je bent, wat er in je leeft en wat je los kunt laten
 • Draagt bij aan bewustwording en innerlijke groei
 • Met cliënten werken vanuit een psychosomatisch helingsmodel

Massagevormen integraal holistische massage:

Klassieke massage

Klassieke massage is een van de basis massagevormen voor het geven van een inegraal holistische massage. Deze massagevorm bestaat uit een uitgebreide reeks aan verschillende technieken die zowel gericht kunnen zijn op het lichaam als geheel als op specifieke plaatsen. Hierbij worden verschillende handsettingen toegepast met zowel handen, vingers als duimen waardoor zowel omvattend als heel gericht kan worden gewerkt. Deze massagevorm draagt ertoe bij dat, spieren, weefsels en gewrichten weer kunnen ontspannen, energie weer kan stromen en weer contact kan worden gemaakt met het lichaam en gevoel.

Dynamische massage en holistic pulsing

Dynamische massage en holistic pulsing zijn bewegende en ritmische technieken waarbij het lichaam ritmisch in beweging wordt gebracht. Het onderzoekende aspect van deze technieken bestaat eruit dat mentale spanningen die in het lichaam aanwezig zijn kunnen worden losgelaten. Hiermee kan tot in de diepste lagen worden ervaren wat de signalen zijn die het lichaam geeft. Met holistic pulsing kan tevens worden ervaren wat de oorzaak is waarom de doorstroming in het lichaam geblokkeerd is geraakt en hoe deze blokkades weer kunnen worden losgelaten.

Yoga massage & strekkingen

Yoga massage en strekkingen zijn een meer intensieve vorm van massage die mensen laten voelen waar verkrampingen in hun lichaam aanwezig zijn. Strekkingen van ledematen maar ook van delen van het bekkengebied en van de rug in wisselende vormen dragen ertoe bij dat iemand kan voelen en ervaren waar ingehouden wordt en waar de levensenergie niet naar buiten kan gaan. Thema’s als waar kan ik meer loslaten, waar kan ik meer stromen en in verbinding zijn kunnen hiermee worden uitgewerkt.

Diepe bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een massage waarmee met de bindweefsels (myofascia) in het lichaam wordt gewerkt. In de bindweefsels worden chronische spanningen vastgezet die aanwezig zijn in de bodymind. Hiermee biedt deze vorm van massage de ruimte voor het verwerken van mentale en emotionele lagen. Met deze techniek wordt met knokkels en de onderarm op gespannen delen van het lichaam gewerkt. Hiermee kan ook worden gewerkt met oude spanningen en trauma die nog in het lichaam aanwezig is. Loslaten van pijn en weer mogen voelen wat er in je speelt staat bij de techniek van diepe bindweefselmassage centraal.

Energetische massage

Energetische massage is een massage waarmee met het energetische deel van het lichaam wordt gewerkt. De aanraking is zacht en subtiel waardoor iemand in de stilte die daarbij ontstaat het contact met het innerlijk weer kan voelen en kan reflecteren op wie hij van binnen is. Thema’s als zingeving, eigenwaarde, omarmen en vertrouwen kunnen hiermee worden uitgewerkt.