Paniekaanvallen

Bij een paniekaanval ervaar je gedurende een korte periode hevige angst. Tijdens deze aanval kun je te maken krijgen met symptomen als ademnood, hartkloppingen of het zweet kan je uitbreken. Tijdens een paniekaanval kun je heel bang worden dat je de controle verliest of dat je te maken krijgt met een hartaanval. Of je kunt denken dat je vastzit in een ruimte.

De paniek die je meemaakt gaat vaak samen met het willen vermijden van plekken waar veel mensen zijn, zoals openbare ruimtes, openbaar vervoer, winkels.

De behandeling van je paniekaanvallen
Om te beginnen starten we met het uitleggen dat er op dit moment niets ernstigs speelt. Dit kan al helpen om minder angstig te worden. Daarna gaan we aan de slag met oefeningen waarbij je leert te ontspannen. Zo kun je ook in lastige situaties rustig blijven.

Door te wennen aan de lichamelijke gevoelens waar je mee te maken hebt tijdens een paniekaanval leer je dat deze geen kwaad kunnen. De volgende stap is om te kijken naar de gedachten die bij je opkomen. Waar zit je angst? Waar denk je aan tijdens een paniekaanval? Samen bekijken we of dit reƫel is en of je hier ook anders naar kunt kijken.

We gaan ook aan de slag met situaties die je liever uit de weg gaat. Daarbij beginnen we met oefeningen voor de minst uitdagende situaties. Zo leer je hier beter mee omgaan en dergelijke situaties niet meer uit de weg te gaan.

Bel mij gerust als je vragen hebt.