Psycholoog Nieuwegein

Op moeilijke momenten of bij problemen die moeilijk op te lossen lijken, denken veel mensen erover om een psycholoog te zoeken. Er zijn verschillende redenen om in therapie te gaan: angst, depressie, stress, rouw, relatieproblemen of een trauma.

Door naar een psychologe te gaan kun je jezelf beter leren kennen, om zo antwoorden te vinden waar je naar op zoek bent. Als je twijfelt over wanneer je een psycholoog Nieuwegein moet zoeken, bekijk dan enkele signalen die je kunnen helpen bij het nemen van deze beslissing:

 1. Emoties zijn onevenwichtig
  Als jouw emoties – verdriet, passie, woede of irritatie – zo intens zijn dat ze jouw dagelijkse activiteiten verstoren, is het misschien tijd om hulp te zoeken. Extreme angst kan bijvoorbeeld het aantal zorgen doen toenemen, onnodig leed veroorzaken en de kwaliteit van jouw leven schaden.

  Te veel “verhoogde” emoties kunnen leiden tot staten van angst, rusteloosheid, extreme euforie, waardoor onvoorspelbare situaties ontstaan. Ze kunnen er zelfs op wijzen dat het individu een stoornis doormaakt die behandeld moet worden. Blijf alert op dit teken.

 2. Traumatische processen
  Overlijden in de familie, echtscheiding, werkloosheid of ernstige ziekte zijn voorbeelden van traumatische situaties die diepe gevolgen kunnen hebben voor de betrokkenen, met onthechting, depressie, slaapproblemen en zelfs werk- of studieproblemen tot gevolg.

  De angst om de traumatische situatie opnieuw mee te maken kan het leven van mensen verlammen. Daarom maken gedachten van hopeloosheid, gekoppeld aan gevoelens van angst en droefheid, het leven tot een echte uitdaging.

  Het hebben van een eigen ruimte om een verlies uit te werken en nieuwe betekenis te geven aan deze trauma’s is de ideale manier voor je om jouw herstel te zoeken.

  Een psycholoog Nieuwegein kan je helpen beter met deze situaties om te gaan en zelfs het trauma op een positieve en vreedzamere manier te overwinnen.

 3. Niet gediagnosticeerde ziekten
  Het gezegde “het lichaam spreekt” is een universele waarheid: hoofdpijn, buikpijn, herhaalde verkoudheden en griepjes, of plotselinge pijnen zonder duidelijke reden kunnen tekenen zijn van onopgeloste emotionele problemen.

  Velen zullen wel gehoord hebben dat het kwaad van de eeuw stress, depressie, angst is. Deze ziekten staan ongetwijfeld op de lijst van de belangrijkste epidemie├źn in de wereld.

  Angstklachten kunnen zich ook uiten in lichamelijke problemen zoals een lage immuniteit, zweten, enz. Na verloop van tijd kunnen deze psychosomatische problemen nog ernstiger worden en het dagelijks leven van de betrokkene belemmeren. Als je onverklaarbare symptomen hebt die jouw arts niet kan diagnosticeren, kan het tijd zijn om een psycholoog te raadplegen.

 4. Lage prestaties bij activiteiten
  Gebrek aan concentratie en focus op het werk, uitstelgedrag thuis, dit alles kan worden toegeschreven aan emotionele stoornissen.

  Depressie kan zich bijvoorbeeld uiten in diepe apathie en onwil om activiteiten te ondernemen die je vroeger interesseren. Hiermee verliest de persoon productiviteit, mist school, isoleert zichzelf…

  Dus, als er een lage prestatie is in jouw activiteiten, wees dan alert. Dit kan een symptoom zijn.

 5. Constante rusteloosheid en gebrek aan energie
  Iedereen kent dagen van extreme luiheid, van toegeven aan de drang om de hele dag op de bank te liggen. Maar als deze dagen zich vaak herhalen, of als je de wilskracht niet vindt om toe te geven aan apathie, is het van essentieel belang dat je de beslissing neemt hulp te zoeken om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

  Gewoonlijk houdt apathie verband met een afname van affectieve prikkels, de persoon verliest zijn vermogen om te zeggen wat hem verdrietig, blij, boos, enz. maakt. Hoewel zij het affectieve belang kent dat een bepaalde ervaring zou moeten opwekken, is zij niet in staat iets te voelen. Het is een soort “desinteresse” in het leven.

Wacht daarom niet te lang met het zoeken van hulp bij een psycholoog, zodat je weer een minder “donker” en meer “kleurrijk” leven kunt leiden. Neem bij vragen gerust contact met mij op.